Best Of the best

Med höstterminen avslutad, finns det egentligen bara en sak att göra. 
För det första vill jag säga ÄTA. För är det något man (jag) som student är bra på att prioritera bort så är det ju ändå mat. Men, det är inte det rätta svaret: för det man gör när sista tentan är inlämnad är att unna sig en kombination av det ens best Of best lyx. Nu ska det bli bio - middag och vin. 
Äntligen, vad jag längtat! 

Throw back wednesday

En blick tillbaka i min portfolio upptäckte jag en essä som skrevs för två år. Då hade jag frågat Alexandra Pascalidou vad hon tyckte om Cosmopolitan & vad feminism var för henne.

Två års skrivande senare är det kul när jag läser det jag skrev en gång i tiden utan att känna igen den egna skrivstilen. Innehållet ja - men formuleringarna, nja... Alltid kul att återupptäcka sig själv en helt vanlig onsdag.

 

När My week with Marilyn hade premiär i början av januari beskrev tidningen Cosmopolitan den problematik som Marilyn Monroe på många sätt förkroppsligade: ”en sensuell kvinna som är medveten om sina resurser och nyttjar dem till sin fördel anses ha gett upp rätten att få ses som intelligent.” År 2012, 50 år efter Marilyns död, undrar jag; får man vara en tjejig tjej och feminist?

Är det okej att vara en sensuell kvinna och intelligent eller har rätten att få vara Marilyn-kvinnliga tagits ifrån oss?
Som kvinna måste du välja mellan att vara intelligent eller sensuell. Försöker du korsa dessa två uppstår en avvikande typ av kvinna som samhället undermedvetet rynkar på näsan åt. Man får inte längre njuta av sin kvinnlighet utan ska i stället framställa sig själv som en femininare version av mannen. Jag menar på intet sätt att det är fel att vara maskulin som kvinna, snarare att det ska vara okej att vara båda.

I min värld finns det tre huvudstereotyper av kvinnan. Den första är den mjuka, omtänksamma och vårdande kvinnan. Därefter feministen med hår under armarna, redo att bränna bh:n som hon håller i handen. Den tredje är den tjejiga tjejen som bär handväskan i armvecket, målar fransarna, pratar om sex med sina väninnor och läser Cosmopolitan med jämna mellanrum. Den sistnämnda har uppstått som en hybrid av girlpower-andan som Spice Girls introducerade under 1990-talet och tjejen med intresse för übertjejiga saker. Samtliga stereotyper är högst intelligenta varelser, men det är den förstnämnda som är allmänt accepterad, medan de andra ger upphov till nedvärderande kommentarer om lägre intelligens eller avsaknad skönhet.
Trots att den tjejiga tjejens status allt oftare framhävs som fantastisk av flera av dagens kvinnliga artister, av tjejtidningar och serier som Sex and the City, kan man på stan fortfarande höra nedlåtande kommentarer om denna tjejtyp.

Alla mina vänner som jag talat med ser lika rättigheter för män och kvinnor som en självklarhet. Frågar man däremot vad de tänker när ordet feminist dyker upp blir det en helt annan diskussion. Bland svaren finns bland annat: ”Någon som är extrem i synen på jämställdhetsfrågor” och ”En hårig armhåla.” Jag kunde inte ha förenklat det bättre själv. För det är just vad många tänker när ordet feminist nämns.
Tänk bara på tjejen som blev känd över en natt, när hennes håriga armhåla fångades på bild under finalen i Melodifestivalen. Bilden spred sig snabbt och hon kallades allt från äcklig och feminist till mycket grövre varianter.
Som barn får vi ofta höra att det är okej att vara som man är, därför kan det vara otroligt förvirrande när man växer upp och inser att det inte alls stämmer.
Jämlikhet är för många en självklarhet, nästan till den grad att vi inte längre ser den fördomsfulla synen på kvinnor som lever kvar från urminnes tider. Utöver de fördomar och hårda sociala mallar vi förväntas rätta oss efter finns runtom i världen inskränkningar på kvinnans rättigheter att göra vad hon vill med sin kropp.
När jag studerade socialantropologi talades det om hur begränsningar av kvinnans kropp används som ett maktmedel under krig. Aldrig tidigare har denna kamp varit mer tydlig än när man ser kvinnor i USA som inför presidentvalet 2012 fortfarande måste kämpa för att deras rätt till fri abort inte ska inskränkas. Under protesterna bär de lila tröjor med orden ”Stop war on women”.
När kvinnans självklara rätt att bestämma över sin egen kropp helt plötsligt försvinner med en graviditet kan man verkligen tala om jämställdhetsproblem. Att abort inte är något en kvinna gör lättvindligt är för de flesta uppenbart, men här förringas kvinnans intelligens och hon kallas allt från självisk till mördare.

Detta händer 200 år efter att ordet feminism tagits över av kvinnorörelsen med målet att förstärka kvinnors rättigheter i samhället. Innan dess användes ordet feminism för att beskriva kvinnor som avvek från rådande könsnormer. Det skrämmande är att majoriteten av ungdomarna i dag oftare tänker på stereotypen med hår under armarna när feminism tas upp.
Jag ser mig själv som en tjejig tjej utan att känna att min intelligens krymper när jag njuter av att läsa Cosmopolitan. Jag rakar inte alltid benen, i synnerhet inte under de kallare månaderna för att det känns onödigt. Jag älskar Sex and the city och ser inget fel med det. Jag är feminist och tycker att det är lika naturligt som att andas. Poängen är inte att ta avstånd från en stereotyp genom att byta till en annan, utan att acceptera att alla kvinnor är olika. Oavsett våra olikheter ska våra rättigheter vara desamma.

 

feminist - kvinnor - marilyn monroe - pascalidou